KH 9.4

Fredag 27:e maj – söndag 29:e maj 2022

WORKING 5 TO 5
https://skuggsagor.wixsite.com/workingfivetofive

Välkommen till ett lajv inom Krigshjärtakampanjen med fokus på hessbränsk kultur och konflikt.

Lajvet tar off plats i SLI:s medeltidsby utanför Skellefteå. Skellefteå ligger en timmes flyg bort ifrån stockholm, eller en natt på tåg. Skjuts till och från flygplats och tågstation går att ordna.

På området finns ett tvåvånings värdshus, en smedja, en brunn, utedass, flera timmerhus, stort skogsområde med hällar och berg, ett kapell och ett pågående projekt med ett bastuhus som hoppas bli klart till lajvet. Mer information om byn finner du här: https://lajvistaan.com/

I arrangemanget ingår boende i timrade hus, mat bestående av frukost, lunch och middag, utlåning av verktyg såsom yxa, spade, hinkar, ätdon med mera. Egen sovutrustning såsom sovsäck, filtar och madrass/tältsäng behöver ni själva ordna. I övrigt försöker vi hjälpa långväga deltagare i så stor utsträckning som möjligt med att slippa dra med mycket packning.

Innehållsförteckning:

Mat

Kroppsarbete

Våld

Mys

Revolt

Musik

Djupa skogar

Publiv på kvällarna

Berg

Bastu 

Kulturspel

Familjekonflikter

Vad handlar lajvet om?

Lajvet handlar om revolten mot den jarkowska övermakten och framför allt om vad som händer just efteråt. Vi befinner oss i den gillesägda manifakturbyn Holtzdorf 33 (för hessbrännare känd som Coillebaile). Här arbetar hessbrännare hårt med skogsarbete och dess biprodukter. Träd ska kvistas och barkas, vedträn sorteras i fina buntar som säljs till jarkowska salonger, kvistar ska bli lysstickor och paketeras för export. 

Rent off finns det olika grader av arbete att välja mellan. Uppskattar du kroppsarbete och vill testa arbeta med träd är det möjligt, vill du mer arbeta i köket eller paketera går det också bra. För lajvets illusion uppskattar vi att alla försöker få arbetarlägret att se levande ut genom att följa basarnas instruktioner.

Lajvet startar på fredag morgon när deltagarna vaknar och inleds med frukost. Stämningen är tryckt, mer än vanligt, och missnöjet har vuxit den senaste månaden. Det är konflikter mellan familjerna men framför allt så är det underliggande hatet mot övermakten det som börjar rinna över.

Denna morgon kommer något att ske som leder till en revolt. Hessbrännarna har fått nog, och den närvarande ledningen sätts ur spel. 

Lajvet handlar framför allt om vad som händer EFTER REVOLTEN. Såklart blir det firande, hessbrännarna på platsen är fria! Men när musiken har lagt sig, fylleruset runnit bort, blodet har torkats bort – vad gör vi nu då? Vem eller vilka ska egentligen styra och bestämma? Hur ska vi hålla uppe fasaden mot omvärlden att allting står rätt till? Vad händer när ledningen oannonserat skickar ut kontrollanter till platsen? 

Mer information: om de olika familjerna kommer att komma senare.

Anmälan: öppnar i januari.

Arrangörer: Tinah Ekwall och Tobias Ekwall

Tinah och Tobias har arrangerat lajv i tio år under föreningen Skuggsagor. Våra intressen inom lajv är intrigskapande, kulturspel och bejakande. Vi är kända för vårt tänk inom jämställdhet och jämlikhet, och har alltid arbetat för att motverka könsroller och negativa stereotyper inom lajv. Tinah har tidigare varit ordförande inom Krigshjärta och båda har ett stort intresse av kampajen.