Vision och inspiration
Falisier har nu spelats i kampanjen sedan 2015. Första gången på Krigshjärta 7.2 “Du, var är mitt luftskepp?” Inspirationskällan till det Falisiska Samväldet är främst det Polsk-Litauska samväldet under 1500- och 1600-talet. Tänk rakade huvuden, stora mustascher, kaftaner och leopardskinn! Vampyrer, stolliga adelsmän, banditer och armod! Serferna motsvarar östeuropas livegna. De bevingade husarerna är hämtade ur den polska adeln. Samväldets dönländare är inspirerad av Preussens tyska stadsbefolkning. Jorgalerna av judiska byhantverkare i Östeuropa. Wolnowniki av kosacker och österländska ryttarfolk. För inspiration kan filmer som Potop (1974), Med Eld och Svärd (1999) eller den polska satirserien 1670 (2023) rekommenderas!
Det Falisiska Samväldet
En falisier skulle utan tvekan summera sina traditioner och lagar med orden: Den Gyllene Friheten. Undantaget vore om du frågar en serf, men det är det ingen som gör. Om du istället ber en jakow att göra detsamma skulle de välja orden: Ständigt käbbel eller grälsjukans land. De förstår givetvis inte att du måste vara på din vakt för att din frihet inte ska ätas upp av någon annan! Så snart kontraktet är skrivet slappar dönländaren av. Så funkar det inte med falisier.
Det Falisiska Samväldet grundades som en matrilinjär adelsrepublik under Hennes Högvördiga Helighet Zaritsan Sokoly Athanasia den Första. Vars bragder nedtecknades i detalj av orderns hagiografer. Men den Gyllene Hagiografiska Ordern träter ständigt på vilket sätt zaritsan är helig. Är det hennes person eller ämbetet? Måste hon vara död eller är hon helig även i livet?
Hur är det med samväldets övriga stånd? I kontrast till Jakow tillhör kanske var tionde falisier adeln med veto i samväldets konselj. Ett parlament där all form av politisk förändring måste förankras. Adeln äger jorden, som brukas av livegna serfer och utgör bondeekonomins kärna. Adeln är frälst från skatt i utbyte mot att de ställer upp som soldater till samväldets försvar. I städerna finns de dönländska handelshusen. Handelshusen skapar stora vinster på att köpa in överskotten av jordbruksprodukter från den falisiska landsbygden, och sälja tillbaka dyra hantverksföremål, lyxprodukter och vapen till de falisiska adelsmännen.
Det finns få vägar ur lidandet för de arma serferna. Hade de inte älskat zaritsan så vore de nog lätta byten för cordovernas lögnaktiga löften. Serfer som tror sig ha färdigheter att komma med beger sig till Sich vid floden som gränsar till Jorgalien. Där hoppas de bli en frisinnade wolnownik, kända för bragder och skicklighetsuppvisningar. Där alla kan svinga en sabel, är lika för lagen och håller konselj om precis allt. Wolnowniki är inte baserade på släktskap och talesättet om hur en lojal vän är mer värd än tusen släktingar beskriver dem väl. Wolnowniki utgör en för zaritsan och adeln oumbärligt men lika opålitligt våldskapital. I Sich är även jorgaler en vanlig syn då gränser är porösa och oklara ting. En del jorgaler som förskjutits från sin gemenskap har istället gått och blivit en wolnownik. Medan andra har flytt kriget i Jorgala och försörjer sig som kringresande byhantverkare.
Namnskick
Förnamnet är ett givet namn såsom Zhivka, Iwa, Bartos eller Bohdan. Det andra namnet baseras på moderns förnamn följt av ändelsen: -ovich/evich eller -ski (son) -ovna/evna eller -ska (dotter). Exempelvis: Zhivka Iwaevna eller Bohdan Zhivkovski.
Det tredje och sista familjenamnet kan anspela på yrke, drag, härkomst eller liknande. Såsom Chrobry (den modiga) eller Wielki (den store), Shishman (den fete). Även djurnamn förekommer som Voronin (kråka), Wilk (varg) eller Kosjkin (katt).
Exempelvis: Bohdan Zhivkosvski z Severivki (Bodhan son till Zhivka från Severivka) eller Zhivka Iawevna Chrobry (Zhivka den modige dotter till Iwa).
Dräktskick
Tillhör du adeln eller är en framgångsrik wolnownik bär du nog zupan/kabát (längre underrock), mente/konstusch (överrock) och runt dessa utsirade tygbälten i dyra tyger eller broderade pas kontuszowy. Dyrare tyg och mer brokad utifrån rikedom. Kläder är ett sätt att visa sin rikedom.
Fattiga wolnowniki bär zupan i enklare tyg och färger. De kanske har ett brett läderbälte istället för dyra broderade historier. Serfer bär enkla ofta ofärgade kläder. Tänk tidigmodernt Öst- och Centraleuropa.
Andra varianter som bärs på överkroppen utan tygbälte är czamara (överrock) och dolman (kortare innerjacka/under rock). Både gatya (extra vida veckade byxor) eller csizmanadrág” (mer åtsittande byxor) förekommer. På huvudet bärs kanske en süveg (högre hatt/mössa, ofta päls), kolpak (pälsmössa , ofta delad fram) och stövlar. Adeln föredrar särskilt gula läderstövlar.
Några frågor att tänka på
- Vilket stånd är du född i? Adel eller serf? Du kanske till och med är jorgalsk flykting eller en dönländare i städerna?
- Vilken väg i livet tog du? Försvann du ut på stäppen för att bli en wolnownik? Gick du med i ordern? Tog du kontrakt hos städernas dönländska handelshus? Höll du dig till din familjs ägor eller ditt enkla torp?
- Vördar du zaritsan, helgonen, Jor eller är du en tjurig gammaltroende?
- Hur tänker du kring zaritsan? Är hon redan helig (sakralist) eller måste hon förtjäna det och kanoniseras efter döden (euologist)?
- Vad fick dig att involveras i kriget? Bonusfråga: Vad hände med din häst innan lajvet?
Gillets truppslag |
Samväldets motsvarighet |
Gillets grader |
Samväldets motsvarighet när de skiljer sig åt |
Jaegerknektar |
Uhlaner |
Gefreiter |
Sotnik |
Fotknekt |
Hejdukar |
Webel |
Yesaul |
Dubbelsoldare |
Husarer |
Hauptman |
Ataman |
Artilleriknekt |
Streltser |
Oberst och general |
Hetman & Storhetman |
Ovanstående text är vad deltagare behöver veta för att kulturen Falisier på kampanjens lajv. Den intresserade kan läsa mer om Falisi i den fördjupningsbok som finns på länken nedan. Den innehåller dock delar med både mer eller mindre relevans för våra lajv, och ska därmed inte betraktas som att alltid vara hundra procent aktuell.